Soorten angststoornissen

Angst, dwang en depressie staan niet los van elkaar. Zo kan angst voor (mogelijke) gebeurtenissen leiden tot dwangmatig controleren of, als u uw grip op de werkelijkheid verliest, zelfs tot een depressie. 

Angst kan op heel verschillende manieren worden ervaren. Bij een zogenaamde sociale fobie bijvoorbeeld kan het zijn dat u bang bent om de telefoon op te nemen, maar durft u wel naar feestjes te gaan. Maar het kan ook zijn dat u geen vergaderingen durft bij te wonen, maar wel zonder aarzeling de telefoon opneemt. Hieronder treft u een beschrijving aan van verschillende angststoornissen

Sociale fobie

Bij een sociale fobie bent u bang dat anderen u kritisch beoordelen of zelfs afwijzen. U voelt zich onzeker over uzelf en bent vreest dat mensen u niet aardig vinden.
Meer over sociale fobie...

Paniekstoornis

Een paniekstoornis kan leiden tot een plotselinge, intense angst voor (mogelijke) gebeurtenissen. Heeft u een piekerstoornis dan bent u vaak  overbezorgd, piekert u veel en voelt u zich meestal zenuwachtig of gespannen
Meer over paniekstoornis...

Straatvrees

Straatvrees is een angst om op bepaalde plekken te komen. Meestal zijn dat plekken waar ontsnappen moeilijk of gênant is of waar bij een eventuele paniekaanval geen hulp beschikbaar is.  
Meer over straatvrees...

Post traumatische stressstoornis

De post traumatische stressstoornis is een angst veroorzaakt door een ernstige gebeurtenis. Een trauma is een schokkende gebeurtenis waarvan u last blijft houden.
Meer over post traumatische stressstoornis...

Ziektevrees

Ziektevrees (ook: hypochondrie) is de voortdurende angst voor een (ernstige) ziekte, zoals kanker of hart- en vaatziekten.
Meer over ziektevrees...

Piekerstoornis (Gegeneraliseerde angststoornis)

Heeft u een piekerstoornis dan bent u voortdurend overbezorgd. U piekert veel en voelt zich meestal zenuwachtig of gespannen.
Meer over piekerstoornis...

Dwangstoornis

Smetvrees is de obsessieve angst om vies of besmet te raken. Heeft u last van smetvrees dan voelt u zich gedwongen om uw omgeving, kleding of lichaam voortdurend schoon te maken. 
Meer over dwang...